Vanmorgen namen buurtbewoners, burgemeester Mien Van Olmen, schepen voor sociale zaken Bart Michiels en gemeenteraadslid Ludo Van den Broeck op het dorpsplein van Morkhoven de eerste Geefkast in onze stad in gebruik.

'Die geefkast is een idee van enkele geëngageerde buurtbewoners van het BIN Morkhoven', zegt Bart Michiels.  'Het stadsbestuur zet graag zijn schouders onder dit duurzaam en verbindend project.

In de kast kunnen buurtbewoners hun ongebruikte spullen een nieuw leven geven. Alle spullen die nog bruikbaar zijn en in de kast passen, kan je meebrengen (boeken, tijdschriften, babyverzorging, wc-papier, tandpasta, shampoo, zeep, keukengerei, huisraad, vazen, fotokaders, speelgoed, klein electro, muziekinstrumenten, schoolgerief).

Voedingswaren, dranken, kledij, medicatie en scherpe voorwerpen horen niet in de kast.

Coördinator Stefan Van den Eynden van het buurtinformatienetwerk (BIN) Morkhoven nam maanden geleden het initiatief met een vraag aan het gemeentebestuur. Dat is vandaag gerealiseerd.

'We willen Morkhoven opnieuw een smoel geven met deze Geefkast'

Schepen Bart Michiels toonde zich opgetogen met het project: 'De komende jaren willen we Morkhoven opnieuw een smoel geven. Zo komt er volgend jaar opnieuw een markt in Morkhoven en gaan we verder aan de slag met de resultaten van het buurtonderzoek.

Deze kast geeft Morkhoven al een smoel van vrijgevigheid en solidariteit. Dus dat komt zeker goed. Al een hartelijke proficiat aan het BIN Morkhoven voor dit initiatief."

De schepen voegde de daad bij het woord en stopt "De troost van de filosofie", een van zijn lievelingsboeken, in de kast. "Hopelijk brengt het voor iemand wat troost in deze rare tijden," besloot Bart.

Alles wat in de weggeefkast staat, mag meegenomen worden, ook zonder er zelf iets in te plaatsen. Het is wel niet leuk als iemand alles meeneemt.

Daarom vragen de initiatiefnemers om meegenomen voorwerpen echt te gebruiken en niet door te verkopen, maar ze liever terug te brengen als ze niet meer gebruikt worden.

Vrijwilligers kijken deze kast geregeld na en voorzien in het onderhoud ervan.

Op de foto : Schepen Bart Michiels en gemeenteraadslid Ludo Van den Broeck openen de Geefkast in Morkhoven / MB/NNieuws.